Výplň rtů, zvětšení rtů a permanentní makeup rtů.

Mudr Petra Žižková výplně rtů Plzeň
MUDr. Petra Žižková, MEDINCLINE Plzeň


Osvědčené postupy výplní rtů a permanentního make-upu:
Přední dermatoložka odhaluje cenné rady pro úspěch! Naučte se vyhnout chybám a dodržovat pravidla pro dokonalý permanentní makeup rtů!

Rozhovor o rtech s přední dermatoložkou MUDr. Petrou Žižkovou z MEDINCLINE se specializací na estetickou dermatologii a permanentní makeup.

 

Zeptali jsme se za Vás: 
#01: Zákaznice chce permanentní makeup rtů a zároveň chce i zvětšit rty výplní. Existuje nějaké doporučené pořadí, ve kterém by tyto procedury měly být prováděny?

MUDr. Petra Žižková odpovídá: Pokud se zákaznice rozhodne i pro výplň rtů, doporučuji tuto proceduru provést před permanentním makeupem rtů.

Je důležité vyhledat zkušeného lékaře nebo dermatologa specializujícího se na estetické injekční procedury, který bude mít představu o konečném výsledku, který spolehlivě dosáhne.

Zvětšování rtů a permanentní makeup 1

Po úspěšném zvětšení rtů, je potřeba počkat do jejich úplného zahojení. Během této doby dojde nejen k vyhojení, ale také k zafixování upraveného tvaru rtů. Zmizí případný otok a rty dostanou finální tvar.

V současné době je spíše trendy modelace a tzv. refresh rtů. Jedná se o úpravu tvaru a vzhledu rtů. Je žádoucí především mírné zvýraznění tvaru a zlepšení kvality retní pokožky.


Prostředkem k tomuto ošetření je stále nejvíce používaná vstřebatelná kompatibilní kyselina hyaluronová. Jedná se o látku tělu vlastní, velmi dobře tolerovatelnou, která má v zesíťované formě objemový účinek a současně je u preparátů určených speciálně do rtů maximálně zvýrazněn hydratační účinek v ošetřené oblasti.

Kombinací aplikace kyseliny hyaluronové do rtů ve stylu refresh a následné provedení jemného permanentního makeupu považuji velmi prospěšné zvláště pro nevýrazné úzké rty a sušší pokožku. Velice dobře tato kombinace prospěje i starším klientkám, kde je již přirozená hydratace rtů výrazně snížena.

Hojení permanentního makeupu rtů
Permanentní makeup rtů 

#02 Za jak dlouho od zvětšení rtů lze dělat permanentní makeup?

Kompletní vyhojení zvětšených rtů obvykle trvá několik týdnů. I když na povrchu rtů jsou změny (otok, drobné modřinky…) většinou po týdnu od aplikace výplně již téměř neznatelné, v podkoží probíhají hojivé procesy déle.

Klientku po aplikaci kyseliny hyaluronové do rtů kontroluji zpravidla po 4-6 týdnech. Pokud je po této době vše v naprostém pořádku a tvar rtů je žádoucí a nevyžaduje korekci, je možno přistoupit k provedení permanentního makeupu.

Jak již bylo uvedeno, rty ošetřené výplní kyselinou hyaluronovou se tetují velmi dobře, protože jsou dobře hydratované, většinou se eliminují jemné linky na povrchu retní červeně a u starších klientek též dochází alespoň částečně k vyhlazení kontury a redukci vrásek kolem rtů (tzv. „kuřácké vrásky“).

;Permanentní makeup Aquarelové rty
Permanentní makeup akvarelové rty 

#03 Jaké je riziko, když se dělá permanentní makeup rtů ještě před vyhojením zvětšených rtů.

Ret je tvořen konvolutem mnoha krevních a lymfatických cév. I když se povrch po aplikaci výplně může jevit naprosto intaktní a i když byla výplň např. aplikována kanylou, dochází vždy k traumatizaci hlubších struktur.

Hojení je sice rychlé, ale několikatýdenní rekonvalescence je nezbytně nutná. Zavlečení infekce do rtu by mohlo přivodit nepříjemné komplikace. Jejich výsledkem může změna struktury povrchu rtu i podkoží a vznik jizvení. Tyto změny jsou nevratné.  Následovala by trvalá změna povrchu a možná i tvaru rtu, který již nenapravíme výplní ani permanentním makeupem. 

Pokud by nedošlo k těmto závažným komplikacím, minimálním výsledkem předčasného provedení permanentního makeupu do nedohojeného rtu by byl nepravidelný úchyt barvy při vytváření kontury i stínování – takže s tím spojené další nutné korekce permanentního mapeupu.

Jake barvy na permanentní makeup používáme
Barvy Purebeau na permanentní makeup mají všechny certifikáty


#04: Jaké jsou vaše zkušenosti se barvami Purebeau pro permanentní makeup?

Vyzkoušela jsem již mnoho značek barev pro permanentní makeup a s barvami Purebeu jsem velmi spokojená.  A především spokojené jsou moje zákaznice. Pro ošetření rtů vlastně používám pouze barvy Purebeau.  Tyto barvy jsou kvalitní a vysoce pigmentované a poskytují dlouhotrvající a přirozený vzhled.


Oceňuji krásné a přirozené odstíny! Je to opravdu široká paleta barev a navíc jejich použití je velmi bezpečné. Důležité je, že neobsahují těžké kovy a mají nejvyšší certifikace kvality. 

Krása a zdraví jdou ruku v ruce - pro mě i mé zákaznice.

 

#05: Existuje nějaký konkrétní odstín barev na rty, který preferujete nebo používáte nejčastěji?

Vždy se snažím vybrat barvu, která se harmonicky sladí s přirozenými tóny pleti a vlasy zákaznice, aby výsledek působil co nejpřirozeněji.

Dalším faktorem je osobní preference zákaznice. Některé zákaznice preferují jemnější a přirozenější barvy, zatímco jiné se chtějí odvážit a volí výraznější odstíny.

V neposlední řadě je důležité zohlednit i individuální charakteristiky pokožky, jako je její undertón.

K mým oblíbeným barvám patří krásná brosková barva Liebesgluck, teplý odstín červené Magma a také výrazná, ale decentní barva Mystery. Též jsem si oblíbila Dark Rose a Red Emotion.

 

#06: Jak postupovat, pokud zákaznice trpí na opary?

Pokud zákaznice trpí na opary, je téměř nemožné jim zabránit, ale jde jejich výskyt eliminovat.   Např. přípravkem Purebeau Herp Cleanser pre & after. Používá se před i po tetování. 

U klientek, kde je v anamnéze výsev oparů častý, je vhodnější, aby klientka zvážila konzultaci s dermatologem. Pokud lékař uzná za vhodné, může navrhnout premedikaci (celkové podání léku proti oparu). Ani toto opatření není stoprocentní eliminací výsevu oparu po PM rtů, ale rozsah oparu je zpravidla minimální a jeho hojení minimálně poškodí.


U klientek se závažnější poruchou imunity (hematologická onemocnění, vážná autoimunitní onemocnění, biologická léčba)  bez předchozí konzultace s lékařem – specialistou raději permanentní makeup neprovádět. 

 A slovo na závěr? Vždy je důležité tetovat pouze na zdravé kůži. Tady neexistuje kompromis.

 Přeji Vám všem mnoho krásných tetování a maximální spokojenost zákaznic. Ráda bych také vyjádřila své upřímné poděkování Permanent Institutu za jejich výbornou spolupráci a odbornou podporu. 

 Těším se na příští setkání, kdy tématem bude obočí.